Ätbara Växter
Besökare online:

Eklundsfältets Koloniträdgårdsförening

Ätbara Växter

av

Sirkka Harju

Kärleksört är en flerårig fetbladsväxt ursprungligen från centrala och östra Europa. Namnet kärleksört kommer troligen av att man länge använde örten för att spå i kärleksfrågor. Två kvistar hängdes i en takbjälke och man studerade hur de vred sig, till eller ifrån varandra... Kärleksört har också använts för att rensa och läka sår, särskilt brännsår. De är också ett pollen och nektarkälla för nyttoinsekter och blommar från augusti fram till senhösten.

Ät bladen som är milda, krispiga och innehåller mycket c-vitamin. Används med fördel som bas i sallader. Men de är också lämplig att woka. Äldre blad kan användas i soppa och dylikt. Även rotknölarna är ätliga. Koka rötterna cirka 15 minuter, men de är även möjliga att äta råa. Örten innehåller 10 procent kolhydrater, vilket gör att den anses vara en av de viktigaste näringskällorna om man måste överleva i det vilda.


Libbsticka är en flerårig flockblommig växt som kan bli 1-3 meter hög. Blommorna är gulgröna och sitter i dill liknande flockar. Stammen är tjock. De djupt flikiga bladen används som krydda. Libbsticka stammar från Persien (Iran) och det var troligen romarna som tog den till Europa där den förvildades. Finns vilt i Sydsverige. Frö, blad och stjälkar har en mustig, stark lukt som påminner om selleri.

Eftersom smaken är stark ska den användas sparsamt. Späda färska blad, frysta eller torkade kan användas — färska hackade 1 sallad och grönsaksrätter. Blanda hackad dill och gräslök med hackad libbsticka. Pynta på soppor eller smörgåsar. Stjälkarna kan blancheras (kokas lätt) och ätas. Även rötterna kan ätas råa eller kokta.


Björkens blad kan ätas färska i sallad eller kokta som fyllnad i soppa eller en paj. Björkbladen kan torkas, blandas med svartvinbärsblad och användas i te. Nyutvecklade blad är bäst att använda. Björkblad har en hög halt av c-vitamin, knopparna är fiberrika. Björksav innehåller frukt- och aminosyror, c-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink och natrium.


Brännässla kan användas i varmrätter på samma sätt som spenat. Nässelblad kan även användas 1 brödbak. Torkade blad kan användas 1 örtte.

Brännässla är rik på c-vitamin, särskilt på våren, innehåller även järn, kalcium, fosfor, kisel mangan och svavel. Den är relativt proteinrik. Brännässla kan förväxlas med vitplister och etternässla (den senare kommer på sensommaren) dessa bägge örter är också ätliga och kan tillagas som brännässla.


Ogräs smoothies

Jag gör en smoothie på kirskål, nässlor och maskros. Aven andra vilda ätliga örter kan användas. Mixa allt i en mixer. Tänk bara på att dricka upp smoothien relativt snart så att inte all näring oxiderar. Oxidationen går fort, särskilt när det gäller nässlor.


Odlingsvärda selleri

”Walsche krul”, Snittselleri, Kinesisk bladselleri, ”Kintsai”, ”Da Taglio” och Asiatisk bladkrydda, som är en släkting till både rotselleri och blekselleri, odlas för bladens skull. De har en utpräglad smak och doft av selleri och används också som kryddört.

Snittselleri bildar 25–30 cm höga buskiga plantor med tunna stjälkar. Kan med fördel krukodlas inomhus under hela vintern.

Har du tur hittar du ”Chinese Golden” som är en vackert gulbladig sort av Kintsai.

Ibland säljs frön från något som kallas Persiljeselleri — men det är i själva verket tvättäkta Snittselleri.

Torka blad av selleri och blanda med andra örter och salt så har du en bra krydda för hela vintern.


Nässelsoppa 4 portioner

Gör så här:

Skölj nässlorna noga.

Koka upp hälften av vattnet, salta. Lägg i nässlorna, koka i 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det.

Hacka nässlorna fint.

Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med nässelspadet. Smula i buljongen och tillsätt resten av vattnet. Koka ett par minuter, tillsätt nässlorna och grädden.

Smaka av med salt och sherry.

Servera med ägghalvor som garnering.


2 I nyplockade späda nässlor

1 l vatten salt

1 msk margarin

3 msk vetemjöl

2 tärningar grönsaksbuljong

1 dl grädde

3 msk torr sherry

2 msk hackad gräslök

4 hårdkokta ägg till servering



Ärenden till styrelsen (ej ekonomi)

Kontaktformulär Klicka Här!


Ärenden till Kassören (allt om ekonomi)

E-post: ekonomi@eklundsfaltet.se


Bidra eller frågor om hemsidan:

webedit@eklundsfaltet.se


Telefonkontakt: klicka här




Besökare totalt:

Kontakt

Adress

Post adress:

Eklundsfältets Koloniträdgårdsförening

Box 19060

152 26 SÖDERTÄLJE


Org: 815600-6697


Bankgiro: 712-0546

Hemsidan är producerad på one.com.Klicka här för mer info eller en egen sida.